Emporion

06/06/2018 | Autor:

El dilluns 14 de maig els alumnes de 5√® vam anar d’excursi√≥ a Emp√ļries tot el dia perqu√® hav√≠em¬† estudiat els grecs i els romans. Vam fer una visita teatralitzada amb la L√≠via i en Caius, dos cosins patricis romans que havien viscut a Emp√ļries i van baixar del m√≥n dels morts per explicar-nos com vivien.

Abans d’anar a la ciutat romana, ens van portar a visitar la ciutat grega i ens van explicar¬† un munt de coses.

Quan els grecs van arribar a Emp√ļries cap a l’any 580 aC hi havia una tribu d’ibers, els indiketes. Els grecs van venir a comerciar i es van instal¬∑lar a on hi ha ara Sant Mart√≠ d’Emp√ļries (Palai√†polis).

En aquella √®poca la gent s’aixecava molt d’hora i anaven a dormir tamb√© molt d’hora. Era el sol qui marcava els seus horaris.

A Emporion hi havia diversos¬†temples: el d’Asclepi (D√©u de la Medicina), el d’√Ärtemis, Serapi ¬†i Higiea. Durant les excavacions a la ciutat grega s’hi va trobar una escultura d’Asclepi que est√† exposada al museu.

Els grecs¬† feien una salsa “deliciosa” anomenada garum, que es feia amb tot el que no es menjaven del peix (tripes, caps…).¬† Ho deixaven al sol perqu√® es flor√≠s i despr√©s f√®ien la salsa.

L’√†gora era la pla√ßa central de les ciutat gregues. Era el centre cultural, econ√≤mic (es venien mercaderies, esclaus…) i social. Estava envoltat d’edificis importants.

Els grecs tamb√© van portar a Emp√ļries el torn per fer cer√†mica.

Quan s’organitzaven banquets a les cases gregues hi havia sales separades per a homes (androceu) i dones (gineceu). Els homes estaven estirats i jugaven al Kottabos. Els esclaus posaven una galleda al mig de la sala. Quan els homes s’acabaven el vi de la copa, remenaven les gotes que quedaven i f√®ien punteria per tirar¬†el vi que quedava a la galleda. Els grecs eren molt golafres i es provocaven el v√≤mit per continuar menjant.

A l’√®poca dels romans, a la gent rica els anomenaven patricis.¬†No estava ben vist que les dones patr√≠cies tinguessin la pell morena. Qui tenia la pell morena eren els esclaus.

En aquella √®poca no hi havia banyeres a les cases, hi havia banys p√ļblics. Hi havia banys freds i tamb√© banys calents amb un sistema per escalfar l’aigua. Quan anaven a la part calenta havien de protegir-se els peus per no cremar-se amb una mena de sabates de fusta. Hi havia diferent horari per als homes i per a les dones. Si havien de fer les seves necessitats hi havia les latrina, que consistien en un banc de pedra amb diferents forats. Els esclaus i esclaves escalfaven la pedra abans de que s’hi asseguessin els seus amos patricis. Quan els amos havien fet les seves necessitats,¬† els esclaus agafaven una esponja de mar comunit√†ria que estava en una galleda en remull amb aigua i netejaven a l’amo (sort que no vivim en aquella √®poca!). Quan eren en els¬†banys era el moment que aprofitaven per parlar i explicar-se la vida.

La Lívia ens va explicar que les ciutats romanes eren rectangulars i els carrers eren paral·lels i perpendiculars i que encara hi ha molta part de la ciutat romana per excavar. Les cases dels patricis romans eren molt grans i estaven decorades amb mosaics al terra hi havia mosaics. Tardaven molts anys a construir-les.

El F√≤rum era la pla√ßa central de les ciutats romanes (seria l’√†gora grega, adaptada a les ciutats romanes).

Tamb√© ens van explicar un altre joc que es deia la morra. Hi jugaven dues persones que es posaven una m√† a l’esquena. Havien de treure un n√ļmero de dits, de l’1 al 5. A la vegada que el treien havien d’intentar endevinar la suma dels dos n√ļmeros.

Un altre detall que ens va semblar una mica “curi√≥s” √©s que feien servir l’orina per blanquejar la roba i rentar-se les dents.

Utilitzaven l’orina que els homes deixaven a √†mfores que hi havia al carrer quan tenien una necessitat.

A la sortida de la ciutat romana, a la muralla, la L√≠via ens va dir que busqu√©ssim a la paret el s√≠mbol de la fortalesa i la fertilitat. Donava sort als romans, abans d’entrar a la ciutat, tocar-lo. Era un…., no, una …., ho direm¬†en llat√≠, un¬†¬†falus.

La veritat és que ens van explicar encara un munt de coses més molt interessants sobre els grecs i els romans. Va ser una visita moooolt interessant!

 


Comentaris Veure / Ocultar els comentaris

0

Deixa el teu comentari