Emporion

El dilluns 14 de maig els alumnes de 5è vam anar d’excursió a Empúries tot el dia perquè havíem  estudiat els grecs i els romans. Vam fer una visita teatralitzada amb la Lívia i en Caius, dos cosins patricis romans que havien viscut a Empúries i van baixar del món dels morts per explicar-nos com vivien.

Abans d’anar a la ciutat romana, ens van portar a visitar la ciutat grega i ens van explicar  un munt de coses.

Quan els grecs van arribar a Empúries cap a l’any 580 aC hi havia una tribu d’ibers, els indiketes. Els grecs van venir a comerciar i es van instal·lar a on hi ha ara Sant Martí d’Empúries (Palaiàpolis).

En aquella època la gent s’aixecava molt d’hora i anaven a dormir també molt d’hora. Era el sol qui marcava els seus horaris.

A Emporion hi havia diversos temples: el d’Asclepi (Déu de la Medicina), el d’Àrtemis, Serapi  i Higiea. Durant les excavacions a la ciutat grega s’hi va trobar una escultura d’Asclepi que està exposada al museu.

Els grecs  feien una salsa “deliciosa” anomenada garum, que es feia amb tot el que no es menjaven del peix (tripes, caps…).  Ho deixaven al sol perquè es florís i després fèien la salsa.

L’àgora era la plaça central de les ciutat gregues. Era el centre cultural, econòmic (es venien mercaderies, esclaus…) i social. Estava envoltat d’edificis importants.

Els grecs també van portar a Empúries el torn per fer ceràmica.

Quan s’organitzaven banquets a les cases gregues hi havia sales separades per a homes (androceu) i dones (gineceu). Els homes estaven estirats i jugaven al Kottabos. Els esclaus posaven una galleda al mig de la sala. Quan els homes s’acabaven el vi de la copa, remenaven les gotes que quedaven i fèien punteria per tirar el vi que quedava a la galleda. Els grecs eren molt golafres i es provocaven el vòmit per continuar menjant.

A l’època dels romans, a la gent rica els anomenaven patricis. No estava ben vist que les dones patrícies tinguessin la pell morena. Qui tenia la pell morena eren els esclaus.

En aquella època no hi havia banyeres a les cases, hi havia banys públics. Hi havia banys freds i també banys calents amb un sistema per escalfar l’aigua. Quan anaven a la part calenta havien de protegir-se els peus per no cremar-se amb una mena de sabates de fusta. Hi havia diferent horari per als homes i per a les dones. Si havien de fer les seves necessitats hi havia les latrina, que consistien en un banc de pedra amb diferents forats. Els esclaus i esclaves escalfaven la pedra abans de que s’hi asseguessin els seus amos patricis. Quan els amos havien fet les seves necessitats,  els esclaus agafaven una esponja de mar comunitària que estava en una galleda en remull amb aigua i netejaven a l’amo (sort que no vivim en aquella època!). Quan eren en els banys era el moment que aprofitaven per parlar i explicar-se la vida.

La Lívia ens va explicar que les ciutats romanes eren rectangulars i els carrers eren paral·lels i perpendiculars i que encara hi ha molta part de la ciutat romana per excavar. Les cases dels patricis romans eren molt grans i estaven decorades amb mosaics al terra hi havia mosaics. Tardaven molts anys a construir-les.

El Fòrum era la plaça central de les ciutats romanes (seria l’àgora grega, adaptada a les ciutats romanes).

També ens van explicar un altre joc que es deia la morra. Hi jugaven dues persones que es posaven una mà a l’esquena. Havien de treure un número de dits, de l’1 al 5. A la vegada que el treien havien d’intentar endevinar la suma dels dos números.

Un altre detall que ens va semblar una mica “curiós” és que feien servir l’orina per blanquejar la roba i rentar-se les dents.

Utilitzaven l’orina que els homes deixaven a àmfores que hi havia al carrer quan tenien una necessitat.

A la sortida de la ciutat romana, a la muralla, la Lívia ens va dir que busquéssim a la paret el símbol de la fortalesa i la fertilitat. Donava sort als romans, abans d’entrar a la ciutat, tocar-lo. Era un…., no, una …., ho direm en llatí, un  falus.

La veritat és que ens van explicar encara un munt de coses més molt interessants sobre els grecs i els romans. Va ser una visita moooolt interessant!

 


Comentaris Veure / Ocultar els comentaris

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *