Hem estudiat la cèl·lula

Com a tema de medi natural, hem estudiat la cèl·lula.

La cèl·lula és la unitat mínima que té vida pròpia. És capaç de nodrir-se, relacionar-se i reproduir-se.

Hi ha éssers vius que només tenen una cèl·lula, com les bactèries, però altres són pluricel·lulars. Les cèl·lules s’agrupen formant teixits, òrgans i aparells (fetge, rinyons, sistema nerviós…) i formen individus més complexos, com les plantes i els animals.

En una cèl·lula podem observar dues parts: la membrana cel·lular i el citoplasma. El citoplasma és la part interna de la cèl·lula i conté diversos orgànuls (aparell de Golgi, ribosomes, mitocondris, reticle endoplasmàtic…). Però la part més interssant és que hi ha un nucli  (és l’òrgan encarregat de dirigir les funcions de la cèl·lula: captar aliment, coordinar els moviments i reproduir-se). Algunes cèl·lules no tenen un nucli per protegir els cromosomes (les bactèries).

Per aprendre bé aquestes parts, per grups vam construir una maqueta de la cèl·lula, amb diferents orgànuls i la vam exposar a classe.

La majoria de les cèl·lules són molt petites i només es poden observar amb un microscopi. A classe vam  observar diverses classes de cèl·lules amb el microscopi: glòbuls vermells, cèl·lules de pi… i també vam observar petits organismes unicel·lulars que hi havia en una gota d’aigua d’un bassal del pati.


Comentaris Veure / Ocultar els comentaris

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *