L’aparell respiratori

d_pulmon

Diuen que no saps del tot bé una cosa fins que no la saps explicar, i això és el que hem fet per aprendre l’aparell respiratori del nostre cos, n’hem escrit un text expositiu. Ens ha portat molta feina… n’hem vist exemples, l’hem pensat i estructurat, escrit en brut i revisat. I finalment ens l’hem avaluat amb una rúbrica i l’hem passat a net a la llibreta d’expressió escrita.

Aquí en teniu dos exemples:

EL CAMÍ DE L’AIRE

La respiració són els moviments que fem per viure. Inspirem, que vol dir que agafem oxigen, i expirem deixant anar l’aire.

L’aire entra per les fosses nasals, tot seguit va per la faringe i segueix per la laringe. Seguidament va per la tràquea. Després va pels bronquis i va als pulmons. A dintre dels pulmons passa pels bronquíols, continua pels alvèols i els alvèols el reparteix per la sang.

L’expiració és al revés de la inspiració, és a dir, comença pels alvèols, seguidament pels bronquíols, després pels bronquis, tot seguit va a la tràquea, aleshores a la laringe, després a la faringe i per acabar surt per les fosses nasals.

Uriel

La respiració és el procés que fa l’aire en entrar pel nas en forma d’oxigen i sortir en forma de diòxid de carboni. 

Primer de tot agafem oxigen amb el nas o la boca impulsant amb el diafragma. Després l’oxigen que hem agafat passa per la faringe, laringe i tràquea. Des de la tràquea va a parar als bronquis i als alvèols per fer l’intercanvi de gasos amb la sang.

Tot seguit el diòxid de carboni fa el mateix camí. El diòxid de carboni passa pels bronquis i per la tràquea. Des de la tràquea a la laringe i a la faringe. I el diòxid de carboni surt pel nas o la boca.

Itziar

 


Comentaris Veure / Ocultar els comentaris

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *