Observem els edificis de Rafael Masó

Aquest trimestre els i les alumnes de cinquè i sisè de l’Escola Verd vam fer un “tour” per Girona.

Vam anar caminant i observant els edificis dissenyats per l’arquitecte gironí Rafael Masó i Valentí.

A tres quarts de deu vam sortir de l’escola i vam anar fins La Farinera. Allà vam trobar l’Àlex, que sabia moltes coses sobre Masó. Davant de l’edifici ens va explicar qui era l’arquitecte, a quin lloc va néixer, on va estudiar arquitectura i qui era el seu professor, en Lluís Domènech i Montaner. Rafael Masó, mentre va ser a Barcelona, va conèixer i relacionar-se amb Antoni Gaudí. Els seus estils artístics van ser el modernisme i el noucentisme. L’edifici que teníem al davant estava fet amb materials naturals: ceràmica, metall i pedra; era modernista. Tenia espigues de blat a les finestres i a la tanca. Servia per emmagatzemar el cereal. A aquella època hi havia l’estació de tren al costat i anava molt bé a l’hora de transportar-lo. També tenia un sol, uns mussols i algunes teules que semblaven escates de peix. 

Des de davant de l’obra modernista vam poder veure “La Punxa” que va ser la casa de la família Teixidor, obra construïda posteriorment i amb tocs noucentistes, a prop de La Farinera, que era on treballava Teixidor.  

A continuació vam seguir caminant fins la carretera de Barcelona i vam veure “La Casa Colomer”. Aquesta casa era noucentista. A sobre la porta tenia un Colom i vam poder entrar dins a veure l’enrajolat. 

Tot seguit vam anar al carrer Jaume I i vam veure un edifici que semblava un vaixell. També tenia tons blaus marins típics de Masó. Aquesta casa tenia un toc mediterrani i les pedres inferiors contenien nummulits. 

Aleshores vam anar a la plaça Marquès de Camps. Allà vam veure una casa molt decorada que tenia vitralls. Era noucentista i tenia esgrafiats molt macos però no gaire ben conservats. 

Més tard, vam anar fins al carrer Nou. Allà vam veure dos edificis de Rafael Masó: la Casa Batlle, que va ser una casa que no va agradar als seus compradors i l’edifici de la Caixa. La Casa Batlle era noucentista, tenia un esgrafiat molt gran i divuit mussols. L’edifici de La Caixa tenia molts esgrafiats però estaven molt i molt mal conservats. Gairebé no s’hi observaven els colors i hi havia molta humitat, brutícia i plantes silvestres.

A continuació vam anar al carrer Santa Clara, on hi ha la botiga de la Nespresso. Vam veure un edifici que tenia unes rajoles molt maques i també uns esgrafiats amb formes de parra. Tenia les mateixes rajoles que la Casa Colomer.

Tot seguit vam anar al pont. Vam veure que el terra tenia unes rajoles amb figures de mar. Aquestes rajoles estaven a la Casa Milà i estaven inspirades per l’estil de Gaudí. Des del pont vam veure la Casa Masó, que fa de fundació i que va ser on va viure. 

Posteriorment vam anar a veure una farmàcia del Barri Vell on vam veure que hi havia un trencadís semblant als de Gaudí. El trencadís era blau cel i estava situat al sostre de l’entrada a l’antiga farmàcia. 

Per finalitzar la sortida, vam anar a la part posterior de la Casa Masó que fa de Museu i es pot visitar. Era casa seva però ara no és habitable. Aquest edifici també inclou la Fundació Rafael Masó. La part posterior tenia les persianes blaves i les parets grisoses per la pedra. 

Aquí vam acabar la nostra ruta. Ens vam acomiadar de l’Àlex i vam tornar cap a l’escola. Aquesta sortida ens va agradar moltíssim, va ser una activitat molt divertida i vam aprendre moltes coses interessants sobre Rafael Masó i sobre la nostra ciutat. 


Comentaris Veure / Ocultar els comentaris

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *