Sortida a Emporion i Emporiae

El dilluns 27 de març, els alumnes de 5è i 6è vàrem anar a visitar les ruïnes d’Empúries. Quan vam arribar ens va rebre una dona de nom Iulia, que en teoria era un patrícia de l’època romana. També ens va presentar al seu germà Caius i a les seves cosines. Deia que  dormien al costat de la estàtua de l’Asclepi. Per aquesta raó es mantenien tan joves.

Ens van dir que féssim una rotllana en el prat de margarides al costat de les ruïnes. Ens va anant fent preguntes per veure si teníem idea de què era Empúries i l’època del romans, dels grecs, dels ibers… 

Vam entrar per l’antiga polis grega, Emporion, i la Iulia ens anava explicant tot el que vèiem i mentrestant ens feia preguntes. A l’Asklepion (que estava al costat del temple dedicat al déu Asclepi) hi havia unes habitacions on hi dormien els malalts i, a partir del que sominaven durant el son, se’ls tractava.Vam veure l’àgora on feien debats i discutien i filosofaven. L’estoa era el lloc on feien els negocis, l’antic port (que ara està assecat). El museu estava d’obres, però vam poder entrar en una sala on hi ha exposada l’estàtua autèntica del déu de la medicina, l’Asclepi. Impressionant. Vam tenir un minut per demanar-li que ens curés a nosaltres, a familiars, a amics… També vam poder veure les restes que havien caigut de la serp cargolada al pal de l’Asclepi.. 

La Iulia ens va explicar que ella era una noia molt rica i poderosa perquè el seu pare tenia una fàbrica de sal i de garum. A vegades si no vigilaven venia gent i robava sal, ja que la sal era un element molt car. Podia servir per pagar els treballs. D’aquí ve la paraula salari.

A la ciutat romana, Emporiae, ens va ensenyar la seva “domus” (que era la casa on hi vivia la seva família). Vam veure els seus mosaics (que eren més bonics que els de Girona). Per últim ens va dir que els patricis estaven com 5 hores dutxant-se. Primer es posaven en una banyera freda, després en una banyera tèbia i després en una de calenta. Fimalment, passaven oer totes aquestes banyeres però al revés: la calenta, la tèbia i la freda. Si volies podìes demanar-li al teu esclau de que et fes un massatge.

Quan va acabar l’excursió, la Iulia en va dir que ens dirigíssim cap a la porta sud de la muralla romana i que toquéssim un genital masculí que hi havia. Representava bona sort, bons auguris.

Després ens vam fer una foto amb la Iulia i vàrem anar a dinar.  

M.C. i J.R.

Enllaç a les imatges de la sortida


Comentaris Veure / Ocultar els comentaris

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *