Visita al Parc Neolític de la Draga

El Parc Neolític de la Draga és un parc gran, a la vora del llac de Banyoles, el més gran de Catalunya i que rep aigua de rius subaquàtics, per tenir aigua i pescar. És un terreny amb herba i rèpliques quasi exactes de moltes coses de la Prehistòria.

Quan entres al parc, a l’esquerra, hi veus un forat que han fet. Sota el fang del forat, a zero d’oxigen, van descobrir branques de roure en bon estat gràcies a què cap ésser viu hi pot anar i podrir-les. Les parets de les cabanes estan fetes de fusta i tova, una barreja de fang i palla. Al sostre hi ha una estructura de fusta i palla. Al parc hi ha tres tipus de cabanes: una a una mica d’altura, una al terra i en un mal lloc perquè s’inunda i, per últim, una de petita on no s’hi vivia, s’hi guardava el menjar, era un magatzem.

Els arqueòlegs de la Draga han trobat algunes eines al llac de Banyoles: una falç de fusta que només servia per segar algunes plantes molt fràgils, uns pals que es claven a la terra i així es poden sembrar llavors, espàtules de fusta de diferents mides, ganivets i rascadors per la pell fets amb branques, cordes i sílex i, per últim, una aixada petita, una aixa.

Les persones, al Neolític, per sobreviure havien de treballar molt i cada dia. Tot i això estaven ben organitzats, encara que es morien entre els 30 i els 40 anys. En aquell temps era difícil fer el foc, amb un arc havien de fer girar un pal sobre llenya seca i posar les espurnes en balca i plantes inflamables, bufar per posar-hi oxigen i en sortien flames. Un cop ho havien aconseguit era fàcil anar encenent altres fogueres.

També allà, al parc, vam poder observar i tocar branques de roure de fa 7.000 anys i fabricar amb les seves condicions una eina per rascar pells feta amb sílex, branques, cordes i cera d’abella.

Això i tota la sortida m’ha agradat moltíssim.

Albert C.


Comentaris Veure / Ocultar els comentaris

0

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *